Behandeling van eierstokkanker

Bij de meeste vrouwen bestaat de behandeling van eierstokkanker uit een combinatie van een chirurgische ingreep (operatie) en chemotherapie. Bestraling wordt niet tot nauwelijks toegepast bij eierstokkanker. Bij de chirurgische behandeling van eierstokkanker wordt zoveel mogelijk kwaadaardige weefsel weggehaald uit de buikholte. Vaak wordt hierbij preventief de gehele eierstok verwijderd, indien nodig. Nadien wordt resterend weefsel vernietigd door middel van chemotherapie. Soms wordt gestart met chemotherapie voor de operatie met als doel de tumor eerst te verkleinen alvorens het wordt weggehaald.

Bij een curatieve behandeling van eierstokkanker is de doelstelling volledige genezing. Bij palliatieve behandeling wordt getracht de patiƫnt zoveel mogelijk comfort te bieden, de ziekte te remmen en pijn te voorkomen. Hierbij is genezing niet meer mogelijk. Het soort behandeling dat mogelijk is, hangt af van:

Bestraling (radiotherapie)
Bij bestraling wordt plaatselijk de tumor bestraald en zodoende vernietigd. Getracht wordt om zo min mogelijk gezond weefsel mee te nemen bij de bestraling. De straling gaat door de huid heen, de laborant bepaalt de plek, sterkte en duur van de behandeling. Radiotherapie wordt bij eierstokkanker voornamelijk gebruikt bij palliatieve behandeling. Het doel is om uitzaaiingen te verkleinen en daarmee klachten te doen verminderen. Radiotherapie kent bijwerkingen als (lichte) brandplekken op de huid, ontstekingen in buikholte en darmproblemen.

Chemotherapie
Bij chemotherapie wordt via het infuus (intraveneus) cytostatica toegediend. Dit is een medicijn dat in staat is cellen te doden en celdeling te remmen. Cytostatica maakt helaas geen onderscheid tussen lichaamseigen cellen en tumorcellen. Vandaar dat bij deze vorm van therapie veel bijwerkingen ontstaan die te maken hebben met het verlies en beschadiging van lichaamscellen. Bij deze behandeling vallen o.a. haren uit en meer bijwerkingen. Desondanks wordt er veel bereikt met chemotherapie en is remissie van de ziekte dankzij deze agressieve behandeling mogelijk.

Chirurgische ingreep
Veruit de beste behandeling van eierstokkanker wordt tevens het meest toegepast; een operatie. Bij de operatie wordt onder volledige narcose de eierstok(ken), eventueel baarmoeder en ander aangedaan weefsel verwijderd. Indien er nog een kinderwens is dan zal moeten worden gekeken of de andere eierstok niet is aangetast en er elders geen uitzaaiingen zijn. Tijdens de operatie wordt elk orgaan individueel beoordeeld worden op verdacht weefsel, er kan een biopt worden genomen en deze kan tijdens de operatie nog worden beoordeeld.