Controle op erfelijke eierstokkanker

Een aantal vrouwen komen in aanmerking voor preventieve controle/screening op de aanwezigheid van eierstokkanker. Eierstokkanker is extra risicovol omdat de ziekte pas langzaam uit en symptomen komen pas vrij laat tot licht. In dat geval is de eierstokkanker vaak al in een vergevorderd stadium. De vrouwen die het advies krijgen om zich preventief te laten te controleren zijn:

  • Vrouwen met het BRCA1-gen of BRCA-2 gen
  • Vrouwen bij wie een groot vermoeden is dat eierstokkanker zich kan ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn, indien de zus/moeder al eierstokkanker heeft ontwikkeld

Bij het onderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid van eierstokkanker. Zodoende kan de ziekte vrij snel worden opgespoord en in een vroeg stadium worden behandeld. Het advies is om de regelmatige controle te starten vanaf het vijfendertigste levensjaar indien het risico op de ontwikkeling van eierstokkanker is vergroot.

Preventieve screening eierstokkanker

De onderzoeken

De controle op erfelijke eierstokkanker is een preventieve screening en bestaat uit:

  • Echografie
  • Bloedonderzoek
  • Inwendig onderzoek

Bij de echografie worden met een speciaal echo-apparaat via de vagina de weefsels van de baarmoeder en eierstokken bekeken. Enige afwijkingen zijn altijd reden tot vervolgonderzoek. Bij het inwendig onderzoek kan de gynaecoloog ook nog het inwendige voelen voor onregelmatigheden. Bij het bloedonderzoek wordt naar een bepaald enzym gezocht dat eierstokkankercellen afstoten. Als dit enzym is verhoogd bestaat er kans dat er zich eierstokkanker bevindt in het lichaam.


Vervolgonderzoek
Mocht hier aanleiding toe zijn, dan zal de gynaecoloog vervolgonderzoek starten. Hierbij wordt wat weefsel van de eierstokken en de vagina genomen en eventueel vocht. Dit wordt de patholoog onder de microscoop gelegd en deze zal het weefsel evalueren.